29 Kasım 2012 Perşembe

Limonlu cheesecake









    Aslında bence cheesecake yaza yakışıyor, ama bu hafta aldığım süt fazla gelince lor yapmaya karar

verdim . Dün sütümü limonla kestirdim. Limonlu cheesecake yapığım diye yoksa 1 kaşık yoğurtla kesiyorum..

       Bugünde kolları sıvadım....

27 Kasım 2012 Salı

Evde sirke yapımı








     Sirkemi 3 yıldır kendim yapıyorum .Hemen her şeyin sirkesini yaptım. Bir kısımını temizlikte

kullanıyorum. Mandalina sirkesinde temizlikte kullanmak için yaptım. Mesela bulaşık makinesinde

 parlatıcı  olarak kullanıyorum. Bulaşık makinelerinde kullanılan parlatıcılar sağlığa çok zararlı ve bu kimyasal

madde tabak yıkandıktan sonra bir film tabakası olarak kalıyor. Çünkü durulama suyuna karışıyor.     

                                           YANİ    YİYORUZ......

 Hadi kalkın o ne olduğu belirsiz parlatıcıyı çöpe atın .Makinenize Sirkenizi koyun Hadi bunu yapamadınız

 o zaman nispeten daha iyi olan çarşı sirkesini kullanın bariii...

  BULAŞIK MAKİNESİNDE  BEYAZ SİRKE KULLANIN ÜZÜM SİRKESİ OLMAZ.
                   
                   MESELA ELMA ....

   Ama onlarda da katkı maddeleri var. Raflarda kalabilmeleri için bu şart...

 Ama, salatanıza mutlaka ama mutlaka ev yapımı sirke kullanın. En mükemmel çarşı sirkesi bile en

 masumundan bahis ediyorum  PASTÖRİZE  yani tüm bakteriler ÖLÜ ...

   Evet ,çarşıdan almak gerçekten bendece çok kolay ama ya çocuklarımız alerji ,astım belki de ilerde

 KANSER olacaklar..


                              

25 Kasım 2012 Pazar

Teriyaki soslu tavuk ve kızarmış pilav



Dün evde Çin yemeği günüydü. ...

Bu tavuğu ilk tatığımda aşırı tatlı gelmişti ve ne yalan söyleyim nefret etmiştim ,sonraları bu sosu

daha bana

 uygun nasıl yapabilrim deyip bayağı bir araştırdım...

Şimdi ise bu tarif evin en sevilenleri arasında....

 
İşte tarifim;

22 Kasım 2012 Perşembe

Evde çamaşır yumuşatıcısı yapımı

    


        Evet, bu belki delilik ,saçmalık diye bilirsiniz. Belki de. Ama 20 yıl sonra her iki kişinden bir tanesinin

 kanser olacağı gerçeğine karşı bir şeyler yapmam gerekiyordu .Ben de   tüm  deterjan  ,yumuşatıcı    

temizlik malzemelerimi kendim yapmaya başladım. İki yıldır da aksatmadan devam ediyorum.

      Esas bu siteyi açma amacım, benim gibi düşünen, benim gibi hisseden 1-2 kişiye neler yaptığımı

 göstermek onlarında yapabilmeleri için bir güç olmak. Ve bunları yaparak da yaşayan birilerinin

olduğunu göstermek......




21 Kasım 2012 Çarşamba

Tarçınlı cevizli rulo (cinnamon roll)



   Havalar soğudu mu, nedense evde bir tarçın kokusu arar burnum....


  İşte bu o tarçın kokulu kış tariflerimden biri ,yumuşacık karamelize şekerden ustu çıtır ve mis gibi tarçınlı ,

       Keşke bilgisayara kokuda yüklense ve bu kokuyu alabilseniz.....





19 Kasım 2012 Pazartesi

El açması kıymalı börek





 Elde açma börek işinde çok usta değilim, ne ustalar var öyle sesizce evlerinde yapıp yine aynı mütevazilik içinde sunuyorlar....
  İşte benim tarifim,  kıyır kıyır oluyor ve çok lezzetli bana göre...


1 su bardağından biraz az ocakta cezvede ılıtılmış lordan kalan su
tuz
1 kabartma tozu
1 çorba kaşığı sirke (ben ev yapımı vişne sirkesi kullandım)
1 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
alabildiği kadar un (uda adamı sinir eden bir ölçüdür ama gerçekten öyle...)

açmak için nışasta

İç malzeme;

300 gr kadar kıyma
2 iri soğan
2 çorba kaşığı yıkanıp çöpü ayıklanmış kuş üzümü
1 avuç kuru üzüm
2 avuç ceviz( ben havanla biraz döverek küçülttüm siz nasıl isterseniz o şekilde küçültün bence rondo dan havanda daha lezzetli oluyor)
yenibahar, tarçın, karabiber, tozkırmızı biber
Yarım çorba kaşığı tatlı biber salçası
Ve zeytinyağı

15 Kasım 2012 Perşembe

Sele zeytini zamanı....

    


           Kasım ayı ile birlikte artık pazarlarda çiğ sele zeytin nihayet başladı....


                 


    Sele zeytini, siyah olgunlaşmış zeytinden yapılıyor. Yapımı da aslında oldukça kolay....
Kaya tuzu (iri taneli)ve zeytin. Sele yaparken tuz oranı çok önemli  %5-6 oranında tuz koymak gerekiyor.
Zeytinin acı suyunun akması için zeytinle tuz iyi bir şekilde birbiri ile kaynaşmalı. Bir süre sonra sele zeytini oluşuyor...
    Ben 6kg zeytin aldım. Ve bu zeytin, 3su bardağı kaya tuzu ilave ettim işte tarifim: