24 Şubat 2013 Pazar
Evde soya sütü yapımı
Soya çok yararlı bir bakliyat. Kalsiyum ve protein bakımından çok zengin. Ve bitkisel östrojen
kaynağı.. Benim gibi 40 yaşını devirmiş bayanların ileriki yaşlarını düşünerek soya ve soya
ürünlerini tüketmesi lazım. Ayrıca Çin ve Japonya gibi soya tüketiminin çok olduğu ülkelerde
menopozda görülen ateş basmasının hiç görülmediğini bir zamanlar duymuştum. Yaşım ilerledikçe
soyayı nasıl yaparımda sağlıklı kendimin de severek tüketebileceği ne yapabilirim diye düşünmeye
başladım, yemeğini, salatasını pekte sevemedim ve hiç unutmuyorum 3-4 yıl önce idi yabancı bir
blog da soya sütü yapımını okudum ve taa o zamanlarda ben bunu yaparım dedim..
Ama ne yalan söyleyim genetiği değiştirilmiş soya mı acaba diye her aldığım soyada biraz içim
ürperiyor. Türkiye de genetiği ile oynanmış tohum ekilmiyor deniyor ama aldığım soya paket içinde
bulamadığım için açık kilo ile satılanlardan . Satıcının doğru söylediğine inanmaktan başka çare yok.
Keşke yine eskiden olduğu gibi meşeyi belli paketli soya olsa daha da güzeli yurtdışında olduğu gibi
organiği olsa da gönül rahatlığı ile kullanabilsek...
Türkiye doğal ,doğru besin yetiştirme konusunda ne kadar bilinçsiz ne kadar geri...Keşke tüm
çiftçiler, hayvancılar 20 -30 yıl önce kullandıkları metotlara dönseler çünkü doğru olan o yetiştirme
tarzı idi.
Teknoloji bizi öldürüyor....
Neyse hadi size nasıl yaptığımı anlatıyım...
Çok basit tüm tariflerimde olduğu gibi;
1su bardağı soya
5.5 su bardağı su
2çorba kaşığı+1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Soyayı üstünü 3-4 parmak geçecek kadar su ile 8-10 saat şişmesi için bekletiyoruz bu süre
uzayacaksa buzdolabında şişmeye bırakın yoksa dışarıda tadı değişiyor. Ben genellikle bir kaç saat
dışarıda bekletip sonra buzdolabına koyuyorum.
Ertesi gün suyun kalanını atıyorum. Ve soya fasulyelerinin dış kabuğundan mümkün olduğunca
kurtulmak için avuçlarımın aradanda ovalıyorum.
Ve kaseye su doldurarak kabuklardan kurtuluyorum. Kabuklar hafif olduğu için suyun yüzünde
kalıyor, elimle süzerek bende alıyorum. Almayıp kabukları bırakınca hem posa ,hem de süt çok az
buruk oluyor. İkisinide deneyin. çok korkunç bir fark bence yok size kalmış...
Sonra soya fasulyesini blendra koyuyorum ve üzerine 2 su bardağı su ekliyorum. soyaları bu
şekilde püre yapıyorum.
Şimdi bu aşamada bazı kişiler posayı tülbentle süzüyor ben hiç öyle yapmadım belki daha iyi
oluyordur, bilemiyorum...
Ben bu aşamada blenderden geçirdiğim bulamaca 2.5 su bardağı su daha ekleyip ocakta
kaynatıyorum, suyun miktarı tamamen nasıl kıvamda süt sevdiğinize bağlı...
Ocakta süt ısınmaya başlayınca;
Üzerinde bir köpük oluşuyor onun toplamak gerekiyor
Sonra 2 çorba kaşığı ve1 tatlı kaşığı kahverengi şekeri ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ekliyorum.
Tatlılık miktarı tamamen size kalmış aman dikkatli ekleyin.
Bazıları vanilya fasulyesi, portakal kabuğu gibi aromalar ekliyor...
Aman dikkat kaynatırken karıştırmak gerekiyor dibi hemencecik tutuyor ve çok çabuk taşıyor .
yaklaşık 20 dakikada pişiyor. Pişmesini anlamakta çok kolay posa pişince sütün üzerine çıkıyor.
Pişince ocaktan alıp soğutup süzüyorum.
Çıkan posa bademimsi bir lezzette lif bakımından oldukça zengin ben kek yapıyorum. Ama
yurtdışında ciddi bir kullanım alanı var. Tavsiyem sizde yaparsanız atmayın o halde bile kaşık kaşık
yeniyor çok da tok tutuyor...
İşte hepsi bu kadar basit ....
Buzdolabında3-4 günde tüketmek gerekiyor çok çabuk bozuluyor...
Süt alerjisinde de güvenle kullanılabilir... Ama yine de doktorunuza danışın.
nasıl bu kadar uğraşabildiniz helal olsun...
YanıtlaSilTeşekkür ederim....
SilHarikasınız. Bu faydalı paylaşım için teşekkür ediyorum. 18 yaşında, vegan bir bireyim. Her veganın olduğu gibi, soyaya hayatında geniş yer verenlerdenim. Fakat sizin gibi "sağlıklı soya" bulmanın derdine düşüyorum. Nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? Bunu paylaşırsanız çok minnettar olacağım.
YanıtlaSilBen organik marketten alıyorum.Güvenilir soya bulmak gerçekten zor organik aldığım halde ginede korkuyorum...
Sil