Yeni yıl yaklaşırken mutlaka yaptığım benim içime yeni yıl neşesi veren çok lezzetli bir tarttır..
Deneyipte sevmeyen olur mu bilmem ....
Çok kolay bir tarif...
Tarif:
1.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı şeker
150 gram tereyağı
1 çorba kaşığı su
1 çimdik tuz
Bu tabanı yaparken kullanacağımız malzeme
İçi
1 çorba kaşığı tereyağı
200 gram krema
2 tane yumurta
5 yemek kaşığı kahverengi şeker
1 su bardağı ceviz
Tuz ve vanilya ekstresi
İlkin tabanı hazırlayarak başlıyorum. Şeker, un, soğuk tereyağını karıştırıp 1 çorba kaşığı soğuk su
da ekleyip tabanımı kum gibi olana dek robotta karıştırıyorum.
kum gibi olunca elle toparlıyorum ve sera-strech e sarıp en az yarım saat dolapta tekrar soğumasını
bekliyorum.
Bu arada 1 su bardağı cevizi, döküm demir tavada çok az mis gibi ceviz kokusunu verecek kadar
kavuruyorum. Siz elinizde hangi tava varsa kavura bilirsiniz yada kavurmazsınız size kalmış....
Kavrulunca ben havanda dövmeyi seviyorum, isterseniz siz rondo da çekin.
Yarım saat dolunca dolaptan taban hamurunuzu alın bu hamur 20 cm lik kelepçeli kalıba yetecek
miktar, kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serin ve üzerine hamuru kenarlarını yaklaşık 2 parmak
kadar yükselterek serin. Ben bu aşamada hiç merdane kullanmadım, tamamen elimle parça parça
serdim hamuru...
sonra bu sefer üzerine yağlı kağıt serip ağırlık yapıp kabarmasını hamurun engellemek için, bu işe
ayırdığım bakliyatları mı üzerine koydum. Bu bakliyatı bu işe ayırıp torbalayıp etiketleyip yıllarca
kullanabilirsiniz Tavsiyem böyle bir torba bakliyatınız olsun ben çok kullanıyorum..
Önceden ısıtılmış 175 derece lik fırında 15 dakika ağırlık bakliyatı ile sonra bakliyatları alıp bir 10
dakika daha pişirin. sonra fırından alın bırakın soğusun.
Bu arada üstüne konulacak içi hazırlayalım..
İlkin tereyağı, krema ,2 yumurta, şeker, tuz, vanilya karıştırıp son olarak da kavrulmuş dövülmüş
cevizi ekliyorum.
Fırından çıkmış soğumuş tabana döküp 1 saat kadarda fırında pişmesi sürüyor .
Bir gün buzdolabında dinlendirip öyle servis yapın....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder