6 Aralık 2012 Perşembe
Hamsi tuzlama
Hamsi mevsimi başladı mı çocukluğumdan beri evimize her zaman yenile bilinecek olandan biraz
daha fazla hamsi balığı alınırdı. Kalan balık evde itina ile tuzlanır ,1 hafta geçti mi soframızda yerini
alırdı. En çokta akşam kahvaltılarımızın en özel yiyeceği olurdu. Bu günde aynı geleneği evimde
birazda o günleri hasretle anarak ,devam ettirmeye çalışıyorum...
Bu tarif çok güzel ve bir o kadar da lezzetli olur......
Tarifi :
Hamsi ortadaki kılçığı ve kafası koparılarak ayıklanmış , tabii ki yıkanıp süzülmüş
Kaya tuzu iri taneli olacak
Karabiber
Cam bir kabın içine, kaya tuzu serpilir. Üzerine hamsiler derisi aşağı gelecek şekilde tek sıra
halinde dizilir. Üstlerine bir avuç kaya tuzu serpilir ve tane karabiber atılır. Ve bu sefer derisi üste
gelecek şekilde tek sıra dizilir, üste gelen derilerin üstüne tuz ve tane karabiber serpilip ,yine bu sefer
deriler bakarak istif edilir ta ki tüm balık bitene dek bu işlem sürer. Hepsi bitince cam kap en iyisi
kendi kapağı ile yoksa sera-strech le kapatılır. Ve buzdolabına konur.
Her gün bir kere kontrol edilir balığın bıraktığı su süzülür. Balık tuzla bir haftada pişer.
Bir hafta sonra yenecek kadar kısım bir tabağa alınır. 1-2 saat kadar suyun içinde tuzdan arındırılır
sonra limon ve( ben kırmızıbiberi çok yakıştırıyorum ) birazda zeytinyağı ve tabii ki ev yapımı
biberiyeli ekmekle yiyeceksiniz ....
Biberiyeli ekmek mi o başka bir zaman....Geç oldu......
DENEYİN.......İNANIN DIŞARIDAN ALMAYA DEĞMEZ.....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder