24 Şubat 2013 Pazar

Evde soya sütü yapımı

 



    Soya çok yararlı bir bakliyat. Kalsiyum ve protein bakımından çok zengin. Ve bitkisel östrojen

 kaynağı.. Benim gibi 40 yaşını devirmiş bayanların ileriki yaşlarını düşünerek soya ve soya

ürünlerini tüketmesi lazım. Ayrıca Çin ve Japonya gibi soya tüketiminin çok olduğu ülkelerde

menopozda görülen ateş basmasının hiç görülmediğini bir zamanlar duymuştum. Yaşım ilerledikçe

soyayı nasıl yaparımda sağlıklı kendimin de severek tüketebileceği ne yapabilirim diye düşünmeye

başladım, yemeğini, salatasını pekte sevemedim ve  hiç unutmuyorum 3-4 yıl önce idi yabancı bir

blog da soya sütü yapımını okudum ve taa o zamanlarda ben bunu yaparım dedim..



  Ama ne yalan söyleyim genetiği değiştirilmiş soya mı acaba diye her aldığım soyada biraz içim

 ürperiyor. Türkiye de genetiği ile oynanmış tohum ekilmiyor deniyor ama aldığım soya paket içinde

bulamadığım için açık kilo ile satılanlardan . Satıcının doğru söylediğine inanmaktan başka çare yok.

 Keşke yine eskiden olduğu gibi meşeyi belli paketli soya olsa daha da güzeli yurtdışında olduğu gibi

organiği olsa da gönül rahatlığı ile kullanabilsek...


  Türkiye doğal ,doğru besin yetiştirme konusunda ne kadar bilinçsiz ne kadar geri...Keşke tüm

 çiftçiler, hayvancılar 20 -30 yıl önce kullandıkları metotlara dönseler çünkü doğru olan o yetiştirme

                                           tarzı idi.


                                  Teknoloji bizi öldürüyor....





   Neyse hadi size nasıl yaptığımı anlatıyım...



  Çok basit tüm tariflerimde olduğu gibi;               


   1su bardağı soya

 5.5 su bardağı su

 2çorba kaşığı+1 tatlı kaşığı esmer şeker

 1 tatlı kaşığı tuz






  Soyayı üstünü 3-4 parmak geçecek kadar su ile 8-10 saat şişmesi için bekletiyoruz bu süre

uzayacaksa buzdolabında şişmeye bırakın yoksa dışarıda tadı değişiyor. Ben genellikle bir kaç saat

                                            dışarıda bekletip sonra buzdolabına koyuyorum.




Ertesi gün suyun kalanını atıyorum. Ve soya fasulyelerinin dış kabuğundan mümkün olduğunca

                         kurtulmak için avuçlarımın aradanda ovalıyorum.






 Ve kaseye su doldurarak kabuklardan kurtuluyorum. Kabuklar hafif olduğu için suyun yüzünde

kalıyor, elimle süzerek bende alıyorum. Almayıp kabukları bırakınca hem posa ,hem de süt çok az

         buruk oluyor. İkisinide deneyin. çok korkunç bir fark bence yok size kalmış...




  Sonra soya fasulyesini blendra koyuyorum ve üzerine 2 su bardağı su ekliyorum. soyaları bu

                                                      şekilde püre yapıyorum.


Şimdi bu aşamada bazı kişiler posayı tülbentle süzüyor ben hiç öyle yapmadım belki daha iyi  

                                                  oluyordur, bilemiyorum...


              Ben bu aşamada blenderden geçirdiğim bulamaca 2.5 su bardağı su daha ekleyip ocakta

                          kaynatıyorum, suyun miktarı tamamen nasıl kıvamda süt sevdiğinize bağlı...




                                                            Ocakta süt ısınmaya başlayınca;


 

                                       Üzerinde bir köpük oluşuyor onun toplamak gerekiyor




  Sonra 2 çorba kaşığı ve1 tatlı kaşığı kahverengi şekeri ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ekliyorum.

                              Tatlılık miktarı tamamen size kalmış aman dikkatli ekleyin.

                           Bazıları vanilya fasulyesi, portakal kabuğu gibi aromalar ekliyor...

Aman dikkat kaynatırken karıştırmak gerekiyor dibi hemencecik tutuyor ve çok çabuk taşıyor .

  yaklaşık 20 dakikada pişiyor. Pişmesini anlamakta çok kolay posa pişince sütün üzerine çıkıyor.





                                                      Pişince ocaktan alıp soğutup süzüyorum.




  Çıkan posa bademimsi bir lezzette lif bakımından oldukça zengin ben kek yapıyorum. Ama

 yurtdışında ciddi  bir kullanım alanı var. Tavsiyem sizde yaparsanız atmayın o halde bile kaşık kaşık

                                         yeniyor çok da tok tutuyor...



                                         İşte hepsi bu kadar basit ....


                       Buzdolabında3-4 günde tüketmek gerekiyor çok çabuk bozuluyor...



                Süt alerjisinde de güvenle kullanılabilir... Ama yine de doktorunuza danışın.




4 yorum:

  1. nasıl bu kadar uğraşabildiniz helal olsun...

    YanıtlaSil
  2. Harikasınız. Bu faydalı paylaşım için teşekkür ediyorum. 18 yaşında, vegan bir bireyim. Her veganın olduğu gibi, soyaya hayatında geniş yer verenlerdenim. Fakat sizin gibi "sağlıklı soya" bulmanın derdine düşüyorum. Nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? Bunu paylaşırsanız çok minnettar olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben organik marketten alıyorum.Güvenilir soya bulmak gerçekten zor organik aldığım halde ginede korkuyorum...

      Sil