19 Kasım 2012 Pazartesi

El açması kıymalı börek





 Elde açma börek işinde çok usta değilim, ne ustalar var öyle sesizce evlerinde yapıp yine aynı mütevazilik içinde sunuyorlar....
  İşte benim tarifim,  kıyır kıyır oluyor ve çok lezzetli bana göre...


1 su bardağından biraz az ocakta cezvede ılıtılmış lordan kalan su
tuz
1 kabartma tozu
1 çorba kaşığı sirke (ben ev yapımı vişne sirkesi kullandım)
1 yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
alabildiği kadar un (uda adamı sinir eden bir ölçüdür ama gerçekten öyle...)

açmak için nışasta

İç malzeme;

300 gr kadar kıyma
2 iri soğan
2 çorba kaşığı yıkanıp çöpü ayıklanmış kuş üzümü
1 avuç kuru üzüm
2 avuç ceviz( ben havanla biraz döverek küçülttüm siz nasıl isterseniz o şekilde küçültün bence rondo dan havanda daha lezzetli oluyor)
yenibahar, tarçın, karabiber, tozkırmızı biber
Yarım çorba kaşığı tatlı biber salçası
Ve zeytinyağı


      Hamuru ,yapmaya yumurta, lor suyu sirke ,sıvıyağı karıştırarak başladım. Üzerine  alabildiğince (yaklaşık 3.5 su bardağı)un, tuz kabartma tozu ile hepsini karıştırıp cıvıklığı gidip çok sert olmayan elastik bir hamur olana dek yoğurdum. Ben hamuru  1-2 saat mutlaka dinlendiririm  ..Bu tüm hamurları değiştiriyor, yumuşatıyor, daha kolay açılıyor hale getiriyor... 

   İçi hazırlıyorum ,kıymayı yağda kavurdum. Arkasından kuşbaşı soğanlarla kavurmaya devam ettim. Sonra kuşüzümü, kuru üzüm ile şöyle 1  dakika çevirdim sonra cevizleri ekledim ve en son altını  kapatınca ince kıyılmış maydanozları ekledim.

 Hamuru 2 bezeye ayırdım.

VE  İŞTE  BAŞLIYOR....

 Ben hamuru hep ilkin merdane ile açmaya başlıyorum. Sonra oklavaya geçiyorum. Hamurumu bir tabaktan biraz büyük  NIŞASTA  ile açtım. Üstüne,


Yarım su bardağı zeytinyağ,100-150 gr erimiş tereyağı karıştırıp sürüyorum.


           Ve elden geldiğince açıyorum. Ama azıcıkta açarken deldim . ÖNEMLİ   DEĞİL!!!           
yine yağ karışımı ile yağladım.

 

Soğumuş içi yufkaya yerleştirdim.
 
 

Tam bir tur attırarak sardım . Bunu iç bitene dek sürdürdüm. Ve tepsiye yerleştirdim Hepsi bitince kalan yağı böreğe sürdüm .30 dakika beklettim . En son 1 yumurta sarısı sürdüm.180 derecede nar gibi kızarana dek pişirdim.




                                                              AFİYET OLSUN..

NOT: Fırından  çıktıktan sonra böreği nemli beze sarmayı sakın unutmayın......

2 yorum:

  1. tariflerinizi takip edip uygulamaya çalışıyorum.hatta bugün ne paylaşmış acaba diye sıkça sitenize göz atıyorum.dünde böreğinizi denedim ama ben kıymalı sevmediğimden ıspanaklı peynirli yaptım.yapımı zaman alıcı olsada sonuç mükemmel oldu ve uğraşa fazlasıyla değdi bu arada ilk el açma böreğimi yapmış oldum ellerinize sağlık en kısa sürede tuzlu kekinizi denicem

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz beni çok mutlu etti. Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler....

    YanıtlaSil