27 Kasım 2012 Salı

Evde sirke yapımı








     Sirkemi 3 yıldır kendim yapıyorum .Hemen her şeyin sirkesini yaptım. Bir kısımını temizlikte

kullanıyorum. Mandalina sirkesinde temizlikte kullanmak için yaptım. Mesela bulaşık makinesinde

 parlatıcı  olarak kullanıyorum. Bulaşık makinelerinde kullanılan parlatıcılar sağlığa çok zararlı ve bu kimyasal

madde tabak yıkandıktan sonra bir film tabakası olarak kalıyor. Çünkü durulama suyuna karışıyor.     

                                           YANİ    YİYORUZ......

 Hadi kalkın o ne olduğu belirsiz parlatıcıyı çöpe atın .Makinenize Sirkenizi koyun Hadi bunu yapamadınız

 o zaman nispeten daha iyi olan çarşı sirkesini kullanın bariii...

  BULAŞIK MAKİNESİNDE  BEYAZ SİRKE KULLANIN ÜZÜM SİRKESİ OLMAZ.
                   
                   MESELA ELMA ....

   Ama onlarda da katkı maddeleri var. Raflarda kalabilmeleri için bu şart...

 Ama, salatanıza mutlaka ama mutlaka ev yapımı sirke kullanın. En mükemmel çarşı sirkesi bile en

 masumundan bahis ediyorum  PASTÖRİZE  yani tüm bakteriler ÖLÜ ...

   Evet ,çarşıdan almak gerçekten bendece çok kolay ama ya çocuklarımız alerji ,astım belki de ilerde

 KANSER olacaklar..


                              




         Tarifim:


    Ben kışın sıktığım portakal  ve mandalina kabuklarını atmıyorum yazında sıkılmış limonları bir kavanoza

koyuyorum. Üzerine üstünü geçecek kadar KLORSUZ su ekliyorum. Üzerine, elimde ne sirkesi var ise ondan

koyuyorum oranı 3 lt kavanoza yarım su bardağı sirke genellikle yeterli geliyor.1 çorba kaşığı toz

şeker,1 avuç nohut,1 avuç bulgur koyuyorum bunlar fermantasyona yardım ediyor.

  Kavanozun ağzına tülbent bağlıyorum bu havalanmanın devam ederken sineklenmesini engelliyor. Gölge

kuytu bir yerde yaklaşık 25 derecede her gün 1 kere tahta temiz kaşıkla karıştırıyorum. Günler içinde  ilkin

hafif köpürmeler başlıyor, koku değişiyor oda ısısına bağlı kışın 15 günde, yazın ise bu süre 1 haftaya dek

iniyor bu süre


  

Ben meyveler dibe çöktüğünde sirkeyi süzüyorum. Ve 4-5 gün( bunu anlamanın en iyi yolu koklamak) her

gün karıştırarak beklemeye devam ediyorum.

Sirke kokusunu keskin olarak alınca  1 çorba kaşığı iyotsuz tuz koyuyorum. Bu sirkenin şaraplaşmasını

engelliyor .






              VE kavanozdan şişeye (dar ağızlı kaba) geçiyorum.

Temizlikte kullanacağım sirkeyi plastik şişede DIŞARDA tutuyorum.

Ama yemeklerde ,salatalarda kullanacağım sirkeyi riske girmemek için BUZDOLABINDA MUHAFAZA

ediyorum...Yoksa şaraba dönebiliyorlar....

İşte hepsi bu kadar yaptıkça ustalaşılan bir iş sirke yapımı..



Deneyin çocuğunuz ,eşiniz en önemlisi siz bunu hak ediyorsunuz...






23 yorum:

  1. bu sirke ne kadar süre dayanıyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğuk ve karanlık bir yerde saklandığı sürece yıllarca dayanabilir ben su anda 1 yıl önce yaptığım elma-vişne sirkesini kullanıyorum .Ama söylediğim gibi soğuk olmalı yoksa şaraplaşabiliyor.

      Sil
  2. merhaba ben şuan tarifniz üzerinden elma ve portakal sirkesi yapıyorum bugün 8.gün elma sirkesinin rengi bulanık ve üzeri küf küf gibi oldu,portakal sirkesinin ise rengi berrak ancak onun üzeri de beyaz beyaz oldu.meyveler hala su üzerinde.doğru yolda mıyım merak ediyorum bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Elma sirkenizde küflenme oldu ise hemen atın aflotoksin oluşmuştur. Şuan elma sirkesini aslında tutturmanın zorlaştığı zamana gelindi niye derseniz elma sirkesi tatlı kış elmalarından yapılır. Elmanın tatlısını bulursanız tekrar kurun derim. Yoksa boş verin... Portakal sirkesine gelince beyazların miktarına ve kokusu çok önemli aslında sirke yaparken sürekli koklayıp sirkeleşmeyi takip etmek gerekir bahis ettiğiniz tomurcuklanma ise o zaman omları tahta kaşıkla toplamanız gerekir bir miktarı kaşığa gelmez onu da kağıt peçete ile toplayın ve biraz daha sirke ekleyin ama kokusu küf gibi ise kesinlikle atın..
    Yılmayın sirke yapmak hem çok kolay hemde çok zor. Ben 1 ay önce elma sirkem nasıl olduğunu anlayamadan şaraplaştı..Ortamın sıcaklığı ve meyvelerdeki şeker oranı herşeyi çok değiştiriyor. Merak etmeyin mutlaka yapıcaksınız...

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim şu durumda portakala devam edebilirim onun kokusu küf gibi değil elma çöpe o zaman:( yine teşekkür ederim bilgileriniz için

    YanıtlaSil
  5. kendi sirkemi yapabilmeyi çook istiyorum ilk sirkem olmadi. ikinci kez deniyorum bugün 5. gün suyun rengi sarImsI renge döndü. hergün karistiriyorum. dogal kirmizi tatli elmadan yaptim.
    sirke min bulundugu yer 19 derece. serin olmasinda sakinca varmi?
    hergün karistirinca ne oluyor? karistirmassak ne olur. sirkenin köpügünü kasIkla alinmasi lazIm mI gerek yok mu? cevaplarsaniz sevinirim.
    (gülazer )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler Gülizar hanım bir bilgisayar problemi sebebi ile size geç cevap yazmak zorunda kaldım. İlkin sirkenin rengi bulanıklaşır bu normal bakteriler faaliyete geçtiğini gösteriyor biz karıştırarak bu bakterilerin sirkeleşicek tüm yüzeyle daha kolay temas etmesini sağlıyoruz. Sirkenin köpüğünü ben tahta kaşıkla topluyorum kalanında mutfak havlusuna topluyorum. Sıcaklık bence biraz az ama bu size sirkeleşmeyi daha kontrol altında tutmamızı sağlar ( 22-23 derece ideal )Aşırı sıcakta sirkeleşme çok çabuk oluyor ve deneyimim şu ki şaraplaşma yani alkol oluşumu hemen başlıyor...Kolay gelsin..

      Sil
    2. cevabiniz icin tesekür ederim. ben köpügünü almiyordum bugün den itibaren alayim. bir kac sorum daha var. sirkeye tuzu elmalari süzdükten sonrami ekleyecegiz.
      bir de sirkeyi elmalari süzdükten sonra buz dolabina hemen kaldirmalimiyim yada disarda bir süre daha mi kalmali.

      Sil
    3. Merhaba,sirkeye tuzu sirke olduktan sonra atmak gerekiyor fermantasyonu durdurmaya yardımcı olması amacı ile . Sirkeyi süzdükten sonra ben bir sure daha oda ısısında bekletiyorum. Bu aşamada olgunlaşma sürüyor tabi sürakli koklayarak takip etmek gerekiyor oda ısısına ve meyvenin şeker derecesine bağlı alkole dönüşmeyi kesin durdurmanın yolu buzdolabı çünkü bazen malesef tuz alkolleşmeyi tam durdurabilemiyor. Sirke yapmak çok fazla değişkenin bir araya geldiği bir macera . Ben çok uzun yıllardır yapmama rağmen hala daha tam olarak kontrol sağlayamıyorum. her zaman olmama riski var buda bunun zevki bence kolay gelsin...

      Sil
  6. iyotlu tuz koysak olur mu? deniztuzu koyulabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozuyor diye biliyorum ama kendim denemedim. Turşu ve salamuralara iyotlu tuz konulması ile aynı mantık zannediyorum....

      Sil
  7. arzum hanim ben gülazer. elma sirkesini 20. gün süzdüm. elmalar dibine çökmüstü. sirkeyi süzdüm ve agzina tülbent bagladim kavanoza baska bisey eklemedim. 5 gündür süzülmüs halde kavanozda. sirke kokusu henüz keskin degil. hafif kokuyor. sirke anasI denilen jöle benim sirke de ortaya çikmadi. neden olabilir? sirke anasi elmalar süzülmeden mi ortaya çikar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler sirke anası süzüldükten sonra görünür oluyor. 5 gün oldu ve hala tam kokmuyorsa ben olsam biraz daha sirke eklerdim tecrübelerim bu aşamadan sonra küflenme olduğu yönünde ve karıştırmayı unutmayın çok önemli tahminim meyve yetersiz gelmiş olabilir veya şeker miktarı (meyvenin)az olabilir . Sirke koyun değişimi görüceksiniz . Kolay gelsin...

      Sil
    2. bugün 7. gün. sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka olustu. bu küf müdür? sirkenin tadina baktim eksi keskin bir tadi var. bu sirkeyi atmalimiyim?

      Sil
    3. Sirke oluşurken beyaz ince bir tabaka olabiliyor annemler tomurcuk derler bu küften farklı oluyor küfte koku sirkeden değişiyor eğer her gün kokluyorsanız sizde farklılaşmayı anlarsınız sirke kokusu gidip suyumsu küfümsü bir koku oluyor bu oldu ise atın...Ama küfte tomurcukta beyaz olur. Koku en büyük yardımcınız olacak...

      Sil
  8. Merhaba, Beyaz sirke hakkında bilgi ararken blogunuzu keşfettim ve bu posttan çok fazla bilgi aldım, teşekkürler..
    Ben de evde zaman zaman sirke yapmaya çalışan biriyim.Ben de bazı şeyler soracağım:)
    -sirkeyi kurarken hangi sirkeden katacağız? satın aldığımız sirkelerden mi ? hangi tür sirke ekleyeceğiz?
    -sirkenin şaraba dönüştüğünü nasıl anlarız? kokuda ne gibi bir farklılık olur?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben sirkeyi kurarken eski sirkemi maya olarak kullanıyorum. Ama ilk yapışta tabii çarşı sirkesini kullanıyorum. En iyisi balzamik sirke kullanmak . Hangi tür yapıcağınız meyve ile aynı olması tabii en ideali ama yoksa hangisi varsa..
      Saraplaşmaya gelince bu karışması imkansız bir şey koku ve tat sarap kokusu ve tadına dönüşüyor....

      Sil
    2. çok teşekkür ederim cevaplarınız için..
      şarabın kokusunu bilemediğimden :) sormuştum..en son yaptığım sirkenin kokusu farklı geldi de o yüzden sordum..bu sirkeyi atmam gerek herhalde ..:)
      tekrar teşekkürler..

      Sil
  9. Merhaba. Yazliktan elma topladim bi kismini kurutucam bi kismiyla recel yaptim bi kismi ile sirke yapmak istiyorum. Bu mevsimde olurmu sicakliklar malum 30-35 derece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yaz elmasından olmaz derler ben hiç yazın yapmayı denemedim..Ben üzümleri bekliyorum ...

      Sil
  10. Merhaba elma sirkesi yaptım. Bugün 11. gün ancak elmaların su yüzeyinde kalan yerlerinin,altı beyazımsı üstü küf gibi oldu atmak mı lazım beklemek mi sonuçta elmalar ağırlaşıncaya kadar suya batmıyor ve bu küflenmeye açık hale getiriyor.Kokusu artık değişmiş ağırlaşmaya başlamış ama bilemedim, atıp yeniden de kursam elmalar su yüzeyinde kaldıkça küf olacaktır.Sürekli gün içinde karıştırmak mı gerekiyor ağır bir şey koysam üstüne diye düşündüm ama sonuçta asitik olacak bişey koyduğum malzemeyi eritip dahada sağlıksız yapabilir dedim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Aslında foto eklenebilse koyarım benim gibi sorunu olanlarada belki yardımı olur birazcık:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirkeniz küflendi ise kokusu değişti ise atın gitsin. Zannediyorum maya olarak kullandığınız sirke az geliyor daha çok koyun sirkeleşme başlıyamıyor.Tahta kaşık kullanmaya dikkat edin, batmayan elmalar 2-3 gün içinde dibe çöküyor ağırlık kullanıldığını hiç duymadım. Güne 2-3 kere karıştırabilirsiniz ama kaşık mutlaka temiz ve kuru olsun. Elma sirkesi yapmak bana hep çok zor gelmiştir elmanın cinsine çok bağlı... Merak etmeyin başarıcaksınız. Kış elması ile daha kolay oluyor.. Ama en risksizi üzüm sirkesi bence . Yılmayın .Kolay gelsin.

      Sil
  11. Cevabınız için çok teşekkür ederim.Ben doğal istediğim için sirke ile yapmamıştım açıkçası.Evdeki de market sirkesi çünkü bal,bulgur,nohut ve klorsuz ile ile başka bir tarife göre yapmıştım.Dediğiniz gibi döküp yeniden koyayım ama bu defa sanırım elma dibe çökene kadar tahta kasıkla karıştırmalıyım.Yoksa daha çok döküp düküp yaparım :) sevgiler

    YanıtlaSil