6 Aralık 2012 Perşembe

Hamsi tuzlama





   
   Hamsi mevsimi başladı mı çocukluğumdan beri evimize her zaman yenile bilinecek olandan biraz

daha fazla hamsi balığı alınırdı. Kalan balık evde itina ile tuzlanır ,1 hafta geçti mi soframızda yerini

alırdı. En çokta akşam kahvaltılarımızın en özel yiyeceği olurdu. Bu günde aynı geleneği evimde

birazda o günleri hasretle anarak ,devam ettirmeye çalışıyorum...

       Bu tarif çok güzel ve bir o kadar da lezzetli olur......



  



     Tarifi :

      Hamsi   ortadaki kılçığı ve kafası koparılarak ayıklanmış , tabii ki yıkanıp süzülmüş
 




                Kaya tuzu iri taneli olacak

      
                Karabiber







     Cam bir kabın içine, kaya tuzu serpilir. Üzerine hamsiler derisi aşağı gelecek şekilde tek sıra

halinde dizilir. Üstlerine bir avuç kaya tuzu serpilir ve tane karabiber atılır. Ve bu sefer derisi üste

gelecek şekilde tek sıra dizilir, üste  gelen derilerin üstüne tuz ve tane karabiber serpilip ,yine bu sefer

deriler bakarak istif edilir ta ki tüm balık bitene dek bu işlem sürer. Hepsi bitince cam kap en iyisi

kendi kapağı ile yoksa sera-strech le kapatılır. Ve buzdolabına konur.


 Her gün bir kere kontrol edilir balığın bıraktığı su süzülür. Balık tuzla bir haftada pişer.

 
Bir hafta sonra yenecek kadar kısım bir tabağa alınır. 1-2 saat kadar suyun içinde tuzdan arındırılır

sonra limon ve( ben kırmızıbiberi çok yakıştırıyorum ) birazda zeytinyağı ve tabii ki ev yapımı

biberiyeli ekmekle yiyeceksiniz ....

  

              Biberiyeli ekmek mi o başka bir zaman....Geç oldu......


    

         DENEYİN.......İNANIN DIŞARIDAN ALMAYA DEĞMEZ.....







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder